15 augustus 2011

China pakt alle goud op WK !!

Voor het tweede opeenvolgende jaar is China er in geslaagd om op de wereldkampioenschappen badminton alle gouden plakken te veroveren. Nochtans leek dit jaar in Londen de overmacht van China niet zo groot. Daar waar in Parijs (2010) bijna alle finales een Chinees onderonsje waren, stonden deze keer ook andere nationaliteiten klaar om de titel te veroveren. Het mocht echter niet baten. Na een spannende namiddag badminton bewees China nog maar eens wie het beste badmintonland ter wereld is.

Alle wedstrijden kan je trouwens nog eens nakijken op http://www.youtube.com/badmintonworldtv. Zeker de moeite waard!

Dames Dubbel
De eerste finale van de dag was wel een treffen tussen twee Chinese duo's. Na een spannende eerste set wonnen Wang Xiaoli en Yu Yang (eerste reekshoofd) uiteindelijk nog vlot de finale. Bij het verliezende duo Tian Qing en Zhao Yunlei zou deze laatste even later op de avond wel nog een titel halen in de mix. Ze was daarmee de enige speler die er in slaagde in meer dan één discipline een medaille te halen.

Heren Enkel
De kraker van de dag was de finale in het heren enkel. De wedstrijd waar iedereen op gehoopt had kwam er... Lee Chong Wei en Lin Dan, de nummers één en twee van van de wereld, stonden tegenover elkaar. Lee Chong Wei uit Maleisië, leek de beste troeven in handen te hebben. Hij verloor dit seizoen immers nog maar één wedstrijd! Al was dat uitgerekend tegen Lin Dan (foto)... In een bloedstollende finale waarin beide 2 matchpunten kregen in de beslissende derde set was het uiteindelijk toch Lin Dan die met 23 - 21 de wereldtitel greep. De ontlading was groot...

Dames Enkel
Bij de dames was het eerste reekshoofd al vroeg uitgeschakeld en leek de weg naar de wereldtitel breed open te liggen voor de nummer twee Wang Yihan. Daarvoor moest ze in de finale wel voorbij de verrassende Cheng Shao Chieh uit Tapei. Deze kleine vinnige speelsters, die in de tweede ronde ook onze Belgische Lianne Tan had uitgeschakeld, startte goed maar verloor toch de eerste set. In de tweede set greep Wang Yihan dan autoritair de titel.

Heren Dubbel.
De finale heren dubbel is elke keer weer een spektakelstuk. Met de nummers één van de wereld, Cai Yun en Fu Haifeng, tegen het vijfde reekshoofd, Ko Sung Hyun en Seong Yeon uit Korea, was het dit maal niet anders. De eerste set was een thriller die de Koreanen ondanks twee setpunten toch nog verloren. Hiermee was de veer bij de Koreanen een beetje gebroken en in de tweede set konden de Chinese favorieten voortdurend een voorsprong behouden. Hiermee grepen Cai Yun en Fu Haifeng voor de vierde keer (!) de wereldtitel. De favorieten voor de olympische titel volgend jaar zijn alvast gekend...

Gemengd Dubbel
De verrassing van het tornooi stonden op het veld in de finale van het Gemengd Dubbel. Niet de Chinese nummers één Zhang Nan en Zhao Yunlei maar wel hun tegenstanders Adcock Chris en Bankier Imogen uit respectievelijk England en Schotland (foto). Dit duo had onder de massale steun van het thuispubliek reeds voor een heuse stunt gezorgd had door zowel in de kwart als halve finale te winnen. Ze mochten nu proberen om het onmogelijke waar te maken in de finale. Ze waren daarmee de enige Europeanen die er in slaagden de Aziatische overmacht in de finales te doorbreken. In het begin van de eerste set leken ze tot 15 - 15 nog voor de absolute stunt te kunnen zorgen. Maar met 6 punten op rij grepen de Chinezen de eerste set. In de tweede set konden de Britten geen vuist meer maken en de magie van de vorige dagen was voorbij. Zwaar setverlies was het gevolg. Ondanks de eerste ontgoocheling konden beide enkele minuten later toch van hun ongelooflijke prestatie genieten.

Geen opmerkingen: