13 mei 2006

Volgend seizoen tot 21... UPDATE !!!

Gisteren werd op de algemene vergadering van de PBO (Provinciale Badminton Oost-Vlaanderen) meegedeeld dat vanaf het volgende seizoen de nieuwe puntentelling overal van kracht is! Ook in de competitie en op tornooien is het vanaf augustus spelen tot 21!
Begin alvast maar te oefenenen...

UPDATE : een kort woordje uitleg bij het nieuwe scoringssysteem.

ENKEL : Er wordt gespeeld naar twee winnende sets van 21 punten. Elke gewonnen rally levert een punt op. De winnaar van de rally krijgt of behoudt de opslag. Heb je een even aantal punten dan sla je rechts op, bij oneven links. Bij 20-20 (of 21-21 etc) wordt verder gespeeld naar een verschil van twee punten. Bij 29-29 is 30 wel uit. Haalt een van de spelers 11 punten dan is er 60 seconden rust (en coaching mogelijk). Tussen set 1 en set 2 is er 2 minuten rust. Bij een derde set ook (maar) 2 minuten.

DUBBEL : Er wordt ook gespeeld naar twee winnende sets van 21 punten (of meer). Elke rally levert een punt op. Het team dat de rally wint, krijgt of behoudt de opslag. Je hebt als team dus geen "twee opslagen" meer. De speler die aan het serveren is, blijft serveren tot de tegenstanders een rally winnen en de opslag krijgen. Na het veroveren van de opslag wordt er niet van positie gewisseld! Er wordt enkel gewisseld na het behalen van een punt op de eigen opslag. Heeft jouw team na het veroveren van de opslag een even aantal punten dan serveert de speler rechts. Heb je een oneven aantal punten dan serveert de speler links. In de praktijk komt dit er op neer dat de opslag telkens van team en speler wisselt. Dus eerst speler A1, dan B1, dan A2, dan B2, dan weer A1 etc...
Opgelet : Het is dus ook niet meer zo dat de ene speler bij een even aantal punten altijd links staat en de ander recht. Dit wisselt.

Kijk hier voor een schema in excell voor service dubbel.
Hier een woordje uitleg van de VBL over het nieuwe systeem.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Lap, daar gaan de kansen om ooit nog eens een bakje bier te winnen. Niet dat ik daar veel kans toe maak, maar anderen wel en zo is er dan toch een bakje in de zaal.

Erwin zei

Ja, als er in het nieuwe systeem iemand met 2 keer 21-0 wint dan verdient hij meer dan één bakske! Enfin, we zullen er ons blijkbaar toch bij moeten neerleggen. Volgens mij gaan de wedstrijden ook heel wat korter duren. Wat betekent dat we na de competitie meer tijd hebben om...