21 februari 2012

Celien op BK G-badminton !!!

Het zijn drukke tijden in badmintonland. Het komende weekend staan ondermeer de Belgische Kampioenschappen voor de jeugd op het programma (waarover meer in een volgende post). Het voorbije weekend nam Celien echter al deel aan het allereerste Belgisch Kampioenschap G -badminton in Heusden-Zolder. Celien verdedigde er met verve de kleuren van Wit-Wit en speelde in dames dubbel en dames enkel niveau 2. Hierbij enkele foto's, een kort verslagje en ook een woordje van dank van mama Anne.


Diavoorstelling afspelen

Vorig jaar was er heel wat te doen over het organiseren van een Belgisch Kampioenschap voor mensen met een beperking. Wetende dat badminton in 2012 "Sporttak in de kijker" zou zijn bij BLOSO heeft een G-groep werking uit Heusden-Zolder zich kandidaat gesteld voor de organisatie van dit kampioenschap. Gesteund door badminton Vlaanderen, de provincie Limburg en de gemeente Heusden-Zolder hebben ze dit kunnen realiseren. Ze organiseerden met deze partners een kampioenschap op zaterdag 18 februari voor mensen met een mentale beperking, zonder leeftijdsgrens, waar er in twee niveaus gespeeld werd. Niveau 1 zijn spelers met een licht tot matig mentale beperking, die de sport en spelregels goed beheersen. Niveau 2 zijn spelers met een licht tot matig mentale beperking, die af en toe ondersteuning nodig hebben tijdens het spel en/of het begrijpen van de spelregels. Op zondag 19 februari was het de beurt aan de rolstoelbadmintonners.

Wat niet zo veel mensen weten is dat de "G" niet voor "gehandicapt" staat maar wel voor "geïntegreerd". Men wil deze mensen een plaats geven in de gewone clubwerking. De meeste clubs hebben een G-werking waarbij de jongeren met een mentale beperking in een aparte groep trainen maar dat geldt ook voor de jeugdwerking, de competitiespelers de recreanten en de senioren.Tijdens de jaarlijkse clubaangelegenheden vormen zij één groep. Bij Wit-Wit spelen de jongeren met een beperking bij de gewone jeugdwerking en dat heeft ook zo zijn voordelen. Zeker voor ons Celien die oooh zo graag komt trainen bij al haar "mannelijke vrienden", dank daarvoor jongens dat jullie haar aanvaarden zoals ze is. Als ouders willen we langs deze weg het bestuur, de trainers en de leden nog eens extra bedanken voor de inzet die jullie aan de dag brengen om ook onze opgroeiende jongeren hun favoriete badmintonsport te laten beoefenen.

En nu terug naar de wedstrijden... Celien speelde dubbel met een meisje van haar leeftijd en met een ernstige vorm van autisme. Het was de eerste keer dat ze elkaar ontmoetten. Hun eerste wedstrijd hebben ze gewonnen met 8/21 en 6/21. Daar er te weinig meisjes waren ingeschreven moesten ze de twee andere wedstrijden spelen tegen jongens en Celien vond dit niet eerlijk want ze verloren twee keer met 21/13 - 21/18 en 21/18 - 21/14 ! Al bij al was zeker de laatste match een mooie om te zien.

Bij haar enkelspel won ze haar eerste match met 5/21 - 19/21, de tweede verloor ze tegen een speelster waartegen ze reeds eerder verloren had op de Special Olympics te Hasselt in 2011 nu met 21/13 - 21/14.

Voor mama was het een lange dag maar ik was tevreden vooral omdat ik haar weer eens kon positief overtuigen dat deelnemen belangrijker is dan winnen en dat je door deelname véél kan bijleren. Misschien kunnen we haar overtuigen om deel te nemen aan een volgend G- tornooi op 21 april in Herne, als ze haar verlies al een beetje vergeten is want zoals ze zij op het einde van de dag: "Ik speel nog véél liever met mijn vrienden, Davidje, Glenneke, Nicolaaske, Aarontje... dan hier met al die gasten die ik niet ken."

Sportieve groetjes van Anne, Ad en natuurlijk van ons Celien!

4 opmerkingen:

La Mama zei

Dikke proficiat hé Celien!!

Venterke zei

Dikke kus Celien, je hebt de kleuren van Wit-Wit weer met klasse verdedigd ;-)

Buurman :) zei

Ja, ook Celien gaat voor 100% Wit-Wit

De Opper zei

Proficiat aan Celien voor haar sportieve prestatie maar zeker ook een dikke pluim voor de mama en papa!!!!